Het was de Nederlandse Ben Pon die met zijn schets van het Volkswagen T1 busje de wereld op z’n kop zette. Het zogenaamde hippiebusje rijdt nu nog steeds rond en is prachtig om te zien. Op het eerste gezicht is het ontwerp niets meer als een kinderkladje. Je ziet op het kladje duidelijk de contouren van de nu zo bekende Volkswagen T1 bus. Toen bedacht als een compacte bestelbus, voor de hardwerkende ondernemer.
Maar wie is die meneer Pon nu eigenlijk? Deze meneer was in elk geval geen toptekenaar, maar wel een goede auto-importeur in de jaren 40 en 50. Hij haalde auto’s uit het buitenland en verkocht ze in Nederland. Hij deed daar goede zaken mee. In 1947, net na de oorlog, was Ben op bezoek in de gigantische autofabriek in Wolfsburg. En op dat moment, werd het een idee geboren.
Wil je ook rijden in een Volkswagenbusje?
Nog voordat Ben op bezoek kwam in de fabriek, begon het verhaal van de T1 al. je nog verder terug de tijd in gaat, zal je zelfs leren dat een eerdere versie van het ontwerp van de Volkswagen Kever bedacht was door Ferdinand Porsche en ingenieur Jofez Ganz. Een man van Joodse afkomst. Adolf Hitler had het ontwerp van Jofez Ganz voor de oorlog in 1934 al opgemerkt na een bezoek aan de fabriek waar de ingenieur werkte. Hitler vond het hij belangrijk dat iedere Duitser een degelijke en betaalbare auto zou kunnen kopen. Hij maakte zelfs een schets van het ontwerp voor deze Volkswagen en gaf de opdracht om deze te bouwen aan Porsche. Aan die schets is duidelijk te zien dat hij sterk beïnvloed werd door de gemaakte ontwerpen van de eerdere Maikafer-bouwwijze (Maiskever) van Ganz.
In 1940 was de fabriek gereedgemaakt om te starten met de productie van de Kever, maar zoals wij natuurlijk weten brak de oorlog uit. De fabriek startte niet met de productie van de Kever voor het Duitse Volk maar met de productie van militaire voertuigen.
Gelukkig eindigde de oorlog na een lange periode. Na de oorlog startte de productie van de Volkswagen Kever en werd het interessant voor Ben Pon om een bezoekje aan de fabriek te brengen. Ben sluit niet alleen een goede importdeal voor maar liefst 56 Kevers af met Volkswagen maar kreeg daar zijn Eureka moment. Hij bedacht om het onderstel van de Kever te gebruiken voor de bouw van een bestelbusje. Snel maakte hij een schets in zijn agenda en schoof deze onder de neus van de bedrijfsleiders. Zij zagen wel wat in het idee en gingen daarmee aan de slag. De schets vormt de basis voor de Volkswagen Transporter 1.
In 1950 startte de massaproductie van de Volkswagen T1. Er rolden massa’s aan busjes van de band af. Er volgde ook andere versies van de T1. In de jaren 60 groeide het T1 busje uit tot icoon dat stond voor vrijheid en onafhankelijkheid. De hippiebeweging was in volle gang en de busjes dienden al snel al kampeerwagen. Inmiddels is de bus vintage, schaars en een aanslag op de portemonnee, mocht je er één in je bezit willen hebben.
Het familiebedrijf Pon is inmiddels één van de grootste fietsproducenten van de wereld en importeert nog steeds auto’s. Het schetsje van Pon is tegenwoordig te vinden in het Rijksmuseum. Mocht je daar eens een bezoekje brengen, laat dan dit invloedrijke schetsje niet aan je voorbij gaan.
Ben je op zoek naar een copywriter die een SEO blog voor kan schrijven voor je website om meer organisch verkeer te ontvangen op je website? Neem een kijkje op WordVentura en laat je website floreren dankzij wervende teksten en goede copy.
Wil je ook kamperen in een T2 busje Volkswagen camperbusje? Kijk hier voor de mogelijkheden.